Autoroute du Soleil, de zomer in de bol

Met het goede weer van de maand mei stijgt ook de vakantiekoorts. Wat wordt het dit jaar? Strandvakantie of cultuur, exotisch of toch weer Frankrijk, met de caravan of een huisje in Griekenland? Wat u ook gaat doen, met een aantal heel concrete regels maakt de Europese Unie uw welverdiende vakantie probleemloos.

Overigens heb ik het dan niet alleen over de euro die nu in 15 landen is ingevoerd. Daarom in deze column nog wat voorbeelden waar u in de komende tijd uw voordeel mee kunt doen.

Laten we met het slechtste scenario beginnen: urenlange vertraging of zelfs annulatie van uw vlucht. Afhankelijk van de situatie heeft u recht op compensatie wanneer het een vlucht van een Europese luchtvaartmaatschappij betreft. Luchthavens en maatschappijen zijn vanaf dit jaar ook verplicht om gehandicapten gratis en zonder discriminatie te helpen. Mocht u een exotische vakantie hebben geboekt dan is er bovendien een Europese zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen die onveilig zijn.

Mocht u huisdieren willen meenemen tijdens de vakantie dan gelden er sinds 2004 een aantal algemene regels. Kern hiervan is het EU-paspoort, verplichte vaccinatie tegen rabiës en identificatie. Alle andere regeltjes, zoals extra gezondheidsverklaringen, zijn niet meer nodig. Alleen Groot-Brittannië, Ierland en Zweden mogen nog tot 2009 aanvullende eisen stellen.

Wanneer u dan goed aangekomen bent op uw bestemming wilt u natuurlijk aan het thuisfront laten weten hoe goed het weer is. Sinds september vorig jaar is er door Europese wetgeving een bovengrens gesteld aan de zogenaamde "roaming-kosten" die u maakt als u met een Nederlandse GSM in het buitenland belt of gebeld wordt. Dat scheelt aanzienlijk.

In geval van een calamiteit of medisch noodgeval kunt u overal de alarmlijn bereiken via 112. Mocht u nu echt een ziekhuisopname nodig zijn dan is er een Europese ziekteverzekeringskaart die in ieder geval de financiële afhandeling achteraf vergemakkelijkt. De Europese Commissie raadt u trouwens wel aan alle recepten, rekeningen en kwitanties te bewaren want terugbetaling van de ziektekosten blijft natuurlijk een nationale zaak.

Als u dan het hotel moet betalen of nog meer souveniers wil kopen dan gebruiken we tegenwoordig geen travellerchecks meer maar moet er "gepind worden". Euro's uit een geldautomaat halen of met een bankkaart in het buitenland betalen mag dan niet meer kosten dan bij uw bank in Nederland.

Misschien is het huisje in Toscane wel zo mooi dat u erover denkt iets te kopen via "time-scharing". Wanneer u een contract met een looptijd van meer dan drie jaar en een timesharingperiode van ten minste één week per jaar sluit, bestaat er Europese wetgeving om u te beschermen. Er zijn onder meer bepalingen over de informatieverschaffing door de verkoper, de taal waarin het contract gesteld moet zijn, een bedenktermijn na ondertekening van het contract, en het verbod op het eisen van voorschotten tijdens de bedenktermijn.

Ik wens u alvast een goede vakantie - vergeet u niet de zonnecrème! Op het etiket van die crème moet trouwens duidelijk staan welke bescherming geboden wordt en misleidende termen als "sunblock" en "totale bescherming" mogen door de fabrikanten niet meer gebruikt worden.

Veilig weer terug en weet, Europa is er voor u!